fbpx

Célkitűzés a zenekarban

Régóta zenélek, az elmúlt években több zenekarral is próbálkoztam. Volt, ahol néhány hónap után kikristályosodott, hogy nem tudunk együttműködni, volt, ahol ehhez évek kellettek. Legnagyobb kudarcom 2018 végén volt, amikor e-mailben értesítettek, hogy már nem vagyok tag.

A veszteség élménye

Egy ilyen veszteség meghatározó élmény az ember életében, így komolyan elgondolkodtam azon, hogy milyen tényezők vezethettek ide. Természetesen a jelenséget igyekeztem a coach szemével megvizsgálni, bár a személyes érintettség miatt olykor szükségem volt kitekintésre vagy kontrollra. Ahhoz, hogy teljesen feldolgozzam és értelmezzem a veszteséget, közel másfél évre volt szükségem. De ez egy másik történet lesz, most kerüljön a fókuszba a célkitűzés fontossága!

Célkitűzés miértje

Bármilyen területen tevékenykedünk is, nem kérdés, hogy a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy ismerjük a célt. Ha bekerülünk egy munkahelyre, akkor a projekt vagy feladatok sokasága, jobb esetben pedig a vállalati küldetés megmutatja nekünk, hogy miért kell dolgoznunk. Ez támpontot adthat és segíthet abban, hogy egyéni szakmai céljainkat is ehhez igazítsuk. Ha ez jól sikerül, akkor sikeresek lehetünk, elégedetté és motiválttá válunk.

Nos, nincs ez másképpen akkor sem, ha éppen egy zenekarban működünk közre. Ha nem tudjuk, hogy mit akarnak a többiek, hova és miért szeretnénk eljutni, akkor egy idő után a értéketelenné válik a munka, ami végső soron a felbomláshoz, tagok kiválásához vezethet.

Ezt meg lehet előzni azzal, ha közösen meghatározzuk a célokat. A célkitűzésnél nagyon fontos, hogy olyan dolgokat fogalmazzunk meg, amelyek reálisak és motiválók mindenki számára.

Egyéni célok

A közös célkitűzés előtt mindenképpen végig kell gondolnunk az egyéni célokat. Erre azért van szükség, hogy még a közös beszélgetés előtt körvonalazódjon bennünk, hogy a zene hol szerepel életünkben. Miről tudunk lemondani miatta, mekkora részt kíván szabadidőnkből vagy éppen az a cél, hogy hivatásunkká váljon?

Azt is át kell gondolni, hogy mi az, ami motivál bennünket. Lesznek ugyanis nehezebb időszakok, előfordul, hogy más elfoglaltságaink pillanatnyilag fontosabbá válnak. Ilyenkor vissza kell találni a célkitűzéshez, ehhez azonban ismernünk kell saját mozgatórugóinkat, motivátorainkat.

Mindezek mellett, vannak még olyan alapvető kérdések, amelyek a hosszútávú működést komolyan befolyásolják: mekkora összeget tudunk beáldozni a zenélés oltárán, akarunk-e rá költeni. Akár saját magunk fejlesztésére, akár eszközökre, berendezésekre, hangszerekre. Emellett nem utolsó szempont a stílusra vonatkozó elképzelésünk meghatározása. Ez sokszor magától értetődő, de akkor is van jelentősége annak, hogy hogyan fogalmazzuk meg magunk vagy akár mások számára.

Közös célok

Ha az egyéni céljainkkal készen vagyunk, akkor itt az idő, hogy ezeket közösen is átbeszéljétek és összefuttassátok. Nem lesz könnyű feladat, hiszen, kompromisszumokra, nyitottságra, elfogadásra is szükség van ahhoz, hogy megalkossuk a közös stratégiát.

Kezdő és már működő zenekaroknál is hasonló kérdések mentén kell gondolkodni. Kiindulásnak az egyéni célok is irányadók lehetnek, hiszen lényegében ezeket kell összehangolni.

Rengeteg apró részletre ki lehet térni, de kezdetként bőven elegendő, ha az alábbi kérdéseket alaposan körüljárjátok:

  • Miért szeretnétek együtt zenélni?
  • Egyéni céljaitokat hogyan tudjátok összehangolni?
  • Hogyan képzelitek el a zenakar brandjét?
  • Mik az első célok? Hogyan valósítjátok meg?

Ezeket aztán később további kérdésekkel lehet kiegészíteni, bővíteni. A célkitűzés egyik fontos eleme, hogy folyamatosan ellenőrizzük, hogy éppen hol tartunk a megvalósításban, illetve vegyük észre, ha elértük a célt. A célt mindig lehet módosítani, szofisztikálni, a lényeg, hogy ebben értsetek egyet, beszéljetek róla.

Egy biztos: a célkitűzés nagy munka, és ahhoz, hogy a működés hosszútávon sikeres legyen, szinte elengedhetetlen. Az őszinte, rendszeres kommunikáció, az egymás iránti tisztelet és nyitottság segítik az álmodott karriert, és a sikert.