fbpx

Prezentációs tippek

Tipp, hogy figyelemfelkeltő legyen az előadásod

Az elmúlt időszakba számos előadást hallgattam végig. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben az előadások gondolatmenete, a szakmai felkészültség professzionális volt, mégis apró hiányosságok rányomták a bélyegüket a hangulatra és a végkifejletre. Akárhogy is készíted el a prezentációdat, akárhogy is építed fel az előadást, van néhány dolog, amelyről nem szabad elfeledkezned. Ez a cikk azért született meg, mert az elmúlt időszakban több olyan előadáson is jártam, ahol ezekkel a hiányosságokkal találkoztam. 

Cikkem csupán egy rövid összefoglalás, hiszen a téma akár két teljes napot is kitölthetne, ha pedig még a gyakorlást is hozzávesszük, akkor akár éveket is felölel attól függően, hogy mennyire szeretnél profivá válni és mennyire van a véredben. Úgyhogy most csak néhány olyan elemet gyűjtöttem össze, amelyek sokszor azért maradnak ki vagy azért nem kapnak kellő figyelmet, mert annyira kézenfekvőnek tűnnek. Cikkem végén pedig néhány szakirodalmat is felsorolok, amelyek segítségedre lehetnek, ha előadásra készülsz.

 1. tipp: Ne felejts el bemutatkozni!

 

Nemrégiben jártam egy előadáson, ahol semmilyen formában nem jelent meg az előadó neve. Nem szerepelt a meghívón, ott ugyanis a téma került fókuszba. Nem hangzott el a felkonferálásban és a prezentációban sem volt látható. Ráadásul ő maga sem mutatkozott be, mikor átvette a szót. Nagy hiba, mert végül kiderült, hogy nagyszerű szakemberről van szó, de egyelőre nem tudom, hogy ki ő.

 

Igen, persze vannak, akiket nem kell bemutatni… de a legtöbben (egyelőre) még nem közéjük tartozunk. Így én azt javaslom, hogy a prezentációban mindenképpen legyen benne a neved. Még akkor is, hogy ha szűk, munkahelyi közegben kerül sor a bemutatóra, hiszen amit előállítottál, összegyűjtöttél és rendszereztél, a Te szellemi terméked. Nagy plénum előtt pedig nélkülözhetetlen, hogy nevünk kivetítve is megjelenjen. (Ha nincs vetítés, akkor flipchartra kiírva.)

 

A bemutatkozás egyébként nagyszerű felütése a kezdetnek. Vannak helyzetek, amikor elegendő a nevet és a titulust elmondani, van, amikor néhány mondatban is érdemes bemutatkozni. Ha szakértőként hívnak kimondottan fontos elmondani, hogy miért éppen Te tartod az előadást, hogyan kapcsolható hozzád a téma.

 

 2. tipp: Ne írj le mindent!

 

Hihetetlen, de még mindig léteznek olyan prezentációk, ahol sok-sok teljes mondat szerepel egy oldalon/slideon. A prezentációnak az a célja, hogy kulcsszavakat emeljen ki, alátámassza mondanivalónkat. Ehhez képet, grafikont, adattáblát is használhatunk. De a prezentáció nem jegyzet.

 

 3. tipp: Nézd a közönséged!

 

Néha éri a mögöttünk lévő prezentációra nézni, főleg, hogy ha valamit mutatni is szeretnénk egy ábrán. De alapvetően fontos, hogy a közönségedhez beszélj. Nézz rájuk, figyeld őket! Igen, ez nehéz, mert látod, ha épp a telefonjukat nyomkodják, azt is látod, ha egymással beszélnek vagy egyáltalán nem figyelnek. De a tekintetedet emeld rájuk, hiszen hozzájuk beszélsz. Ez egy apró mozdulat, mégis hatalmas eredményt érhetsz el abban, hogy közvetlenebbnek érezzék mondandódat!

 

 4. tipp: Teszteld le!

 

Sokszor érzem azt egy prezentációnál, hogy nagyszerűen összeállították, azonban nem tesztelték. Nem próbálták előadni, bemutatni. Még a legnagyobbak is gyakorolnak! Amit megírtál, utána elő kell adnod: a tükörnek, a családnak, a barátoknak vagy kollégáknak. Mindegy, csak legalább 3-4 alkalommal mondd el hangosan, próbáld ki, hogy jól illeszkednek-e a képek a mondandódhoz, jó-e a sorrend.

A hangos gyakorlásnak a másik nagy előnye, hogy közben az időt is tudod figyelni! Nagyon fontos, hogy a megadott időkeretet sose lépd túl, mert akkor elveszíted a közönséged figyelmét. Annál pedig nincs kellemetlenebb, amikor a mondandód lényegi része még hátra van, de közben már nem igazán figyelnek rád, vagy ami még rosszabb, le is kell zárnod az előadásodat.

 

 5. tipp: Tudd kezelni a technikát!

 

Olyan formátumban készítsd el és mentsd le a prezentációt, amelyet biztonsággal, segítség nélkül is jól tudsz használni és megnyitni. Számíts arra, hogy az előadás előtt bármennyire is készen állsz, biztosan izgulni fogsz. Így a háttér dolgokban jó, ha magabiztos vagy, rutinból mennek az előkészületek. 

 

Előre érdeklődd meg, hogy milyen technika áll rendelkezésre, kell-e saját számítógépet vinni vagy elegendő ha adathordozón van nálad az anyag. Emellett azt is jó még a kezdés előtt ellenőrizni, hogy milyen messze van a számítógép, egér, kapsz-e prezentert. Ezeknek függvényében tudod ugyanis majd kitalálni, hogy hova állj, hogy közben kényelmesen léptetni is tudd az anyagot. Ezek bár egyszerű kérdések, az előadás izgalmában nehézséget okozhatnak.

 

Ha vannak videók  prezentációban, ellenőrizd le, hogy elindulnak-e és hallható-e a szöveg, zene, stb. Lehetséges, hogy a beágyazott videó nem indul el, ezért jó, ha külön megnyitod a linket és ha szükséges, akkor egy kattintással onnan is el tudod indítani.

 

 A prezentálás, előadás nagyon összetett feladat. Szükség van szakmai felkészültségre, önbizalomra, magabiztosságra, jól összeállított szakmai anyagra és előadókészségre. Szerintem hosszú évek alatt tökéletesíthető, fejleszthető, de nagyszerűen tanulható.

 

Javasolt szakirodalom

Az alábbi könyvek inspirációt, segítséget adhatnak abban, hogy hogyan csiszold, tökéletesítsd prezentációdat:
Carmine Gallo: Storytelling – A történetmesélés ereje (HVG Könyvek Kiadó, 2016.)Carmine Gallo: A Bezos-módszer (HVG Könyvek Kiadó, 2024.)
Carmine Gallo: TED előadások (HVG Könyvek Kiadó, 2014.)
Carmine Gallo: Steve Jobs a prezentáció mestere (HVG Könyvek Kiadó, 2010.)
Guy Kawasaki: Elbűvölés (HVG Könyvek Kiadó, 2011.)
Garr Reynolds: PreZENtáció HVG Könyvek Kiadó, 2009.)
Nicole Soames: A prezentáló én – Mi kell a sikeres első benyomáshoz? (Pallas Athéné könyvkiadó kft., 2021.)