fbpx

Home office – átok vagy áldás?

Most azok is megtapasztalhatták a home office-t, akik erre sosem voltak kíváncsiak. Van, aki azt mesélte, hogy azóta szárnyal, élvezi az új lehetőségeket, miközben hatékonysága is növekszik, van aki pedig megőrül attól, hogy folyton otthon kell lenni. El sem tudja képzelni, hogy ebben mi lehet szép és jó. Bármelyik oldalon is vagy, itt van néhány tipp, amelyeket ha figyelembe veszel, garantáltan jól vagy jobban fogod érezni magad, ha otthonról dolgozol. Nézzük!

Merj kérdezni!

Nem is coach lennék, ha ez nem lenne ott a tarsolyomban, hiszen home office-ban a kérdés olyan fontos, mint a coachingban. Amikor bent vagy a munkahelyeden, szinte észre sem veszed, de kérsz olykor segítséget. Csak egy apró mondat, egy kis megjegyzés, egy pillantás és már van is visszajelzésed arra, hogy éppen jól csinálod-e a feladatot.

Home officeban erre nincs lehetőség, és ha nem szeretsz vagy nem mersz kérdezni, akkor fennáll annak a veszélye, hogy egyedül maradsz egy problémáddal. Legyen 2-3 telefonszám a kezed ügyében, akiket hívhatsz, ha bármilyen dilemmád van – és ne félj használni is a telefont. Sokszor már az is segít, ha csak két mondatot váltasz valakivel. Olykor még az sem fontos, hogy a témáról szóljon a beszélgetés, hiszen azzal, hogy kizökkented magad, lehet, hogy meg is leled a megoldást.

Figyelj az időbeosztásra!

Sokan otthonról alig vagy éppen túl sokat dolgoznak. Tapasztalatom szerint az utóbbiakból van több, de mindkét esetben segítség lehet, ha a munkaidő helyett a feladatokat kezded el figyelni. Mit kell mikorra megcsinálnod és mihez mennyi időre van szükséged. Ugyanis ilyenkor előfordulhat, hogy lesz egy-egy hosszabb napod, de utána cserébe lazíthatsz is. Nagyon fontos, hogy ha úgy döntesz, hogy hosszabb ideig dolgozol, mert éppen benne vagy egy folyamatban és hatékonyabbnak ítéled meg nem abbahagyni, akkor azt is tervezd meg, hogy mikor fogsz pihenni és a pihenőidődet mivel töltöd ki.

Mivel Te osztod be a napodat, játszhatsz a feladatokkal. Ez alól persze kivétel, ha szabtak meg Neked törzsidőt, amikor biztosan gép előtt kell lenned vagy rendelkezésre kell állnod. Akkor azt mindenképpen vedd figyelembe.

Lehet nap közben vásárolni, mosógépet bepakolni, esetleg főzni is. Nekem kimondottan hatékonyak ezek a „szünetek”, de meg kellett tanulnom azt is, hogy ha feladat van, akkor hiába vagyok otthon, ugyanúgy nem tudom elvégezni az otthoni teendőket.

Tehát ne akarj mindig mindent mindenáron teljesíteni!

Motiváció, célok, tervezés

Ha otthon vagy, akkor is legyen rendszer abban, hogy hogyan indítod a napodat. Akár előző este vagy a hét elején tervezd meg, hogy mennyi feladattal és mikorra kell végezned, mert ez segít abban, hogy időben kelj, és leülj a gép elé. Használd ki, hogy nem kell rohannod, hogy nem számít a forgalom, az sem lényeg, hogy miben vagy.

Bár sokan esküsznek arra, hogy azért a komfortos munkavégzéshez számít az otthoni öltözet is. Én is ebbe a csapatba tartozom, egy kis smink, fésülködés és „normális” ruha jelzik számomra, hogy munkaidő van.

Motiválhat ilyenkor az is, hogy ha hamarabb végzel a feladataiddal, szabad a délutánod. De motiválhat az is, hogy hosszabb ebéd időt vagy éppen sportolási szünetet tudsz beiktatni akkor, amikor Neked éppen jól esik.

Légy toleránsabb!

Ha van olyan kollégád, aki nem szokott még hozzá ehhez a munkavégzéshez, akkor ő lehet, hogy úgy érzi, hogy kihúzták alóla a talajt. Lehet, hogy otthoni körülmények között lassan dolgozik, nem érti a feladatot. Ennek sok dolog lehet a hátterében, lehetséges, hogy az informatikai bátorsága hiányzik, az is lehet, hogy nem tud maga körül megfelelő körülményeket biztosítani. Az is lehet, hogy egyszerűen nem tudja, hogy hogyan lásson neki a feladatoknak. Ha van olyan kollégád, akinek hirtelen romlik a teljesítménye először ne arra gondolj, hogy biztosan „lóg”. Kérdezd meg tőle, hogy hol akadt el, miben tudod segíteni, mit szeret vagy nem szeret ebben a helyzetben.

Van, akinek az is gondot okoz, hogy hiányoznak körüle a kollégák. Éppen ezért kicsit toleránsabbnak kell lennünk, mint egyébként, hiszen nem tudhatjuk, és nem is látjuk, hogy ő éppen miben van benne.

Írásbeliség

Bár az írásbeliség nagyon fontos, azonban bátran beszéljetek is egymással. Az e-mailben nehezebb árnyaltan fogalmazni, törekszünk a tényszerűségre, tömörségre. Azonban ezt ki kell egészíteni informális csevegéssel is, különben a végén olyan érzésünk lesz, mintha az egész csapat haragudna egymásra. Sokan ráadásul kimondottan nehezen fogalmaznak és ez is rugalmatlanná teheti a céges kommunikációt.

„Normál” helyzetben mikor kapsz egy e-mailt, sokszor melletted van, aki küldte. Tehát tudod, hogy éppen jól van, jó kedvű, nincs problémája, így észre sem veszed, hogy esetleg a levele „száraz”, tényszerű. Ha viszont nincs ott mellett, nem látod, akkor csak azokat az információkat tudod feldolgozni, amelyeket kaptál. Tehát lehet, hogy az eddig bevált stílusodon is finomítani kell, amikor éppen home office-ban dolgozol.