fbpx

Visszatekintés rendhagyó módon

Az évtervezésről már többször is írtam, ráadásul csoportos és egyéni formában is szoktam vezetni ebben a témában workshopot. Sőt, tavasszal a sikeres újratervezés is téma volt egy cikkemben. Most azonban arra szeretnék kitérni, hogy mennyire fontos az is, hogy év végén megálljunk és a kitűzött célok megvalósulását értékeljük.

 

A legtöbb írás most azzal a mondattal kezdődik, hogy ez az év nagyon más volt. Sajnos én sem tudom másképpen kezdeni ezt a cikket, hiszen akárhogy is nézzük, ez az év garantáltan mindenkinek változást, kiszámíthatatlanságot hozott. Az éves tervek a legtöbb esetben már márciusban borultak és azt követően szinte lehetetlenné vált a tervezés. Éppen ezért az évértékelésünk is egy kicsit rendhagyó legyen.

 

 Egy „normális” év végén

Ha egy „normálisnak” mondható évet zárunk, akkor is vannak nem várt életesemények, nem várt fordulatok életünkben. Akkor is előfordul, hogy céljaink változnak, átalakulnak. De azért az alapkoncepció sokszor követhető és felülvizsgálható. Nos, normál esetben elegendő elővennünk az év elején megírt (megrajzolt, képekből összeállított) céltervezőnket. Ilyenkor megnézzük, hogy melyek azok a célok, amelyeket pipálhatunk és melyek azok, amelyeket újra kell gondolnunk. A „pipás” célok azt jelentik, hogy valamit, amit terveztünk, azt elértük. A pipán túl szánjunk időt arra, hogy milyen érzés, hogy elértük, valóban ezt akartuk-e és szeretnénk-e továbbgondolni, továbbvinni a célt vagy sem. Azoknál a céloknál, amelyeket nem értünk el, időzhetünk még többet és az alábbi kérdések segítségével gondolkodhatunk róla:

          Mennyire volt fontos a cél?

          Még most is releváns a cél?

          Miért nem sikerült megvalósítani?

          Milyen érzést vált ki belőlem?

          Szeretném-e a jövőben újra kitűzni?

          Milyen erőforrásomra kell támaszkodnom, ha meg akarom valósítani?

 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden pipáért jutalom jár, de az el nem ért célokért semmiképpen se büntessük magunkat. Nézzük meg, hogy rajtunk múló vagy tőlünk független okok okozták a cél el nem érését és arra is fektessünk hangsúlyt, hogy tényleg olyan fontos-e számunkra az adott cél, fektettünk-e bele megfelelő energiát és ha nem, akkor hogyan fogunk a jövőben jobban koncentrálni rá. 

Összességében tehát 1-2 óra alatt (vagy egy egyéni coaching ülés alkalmával) felül tudjuk vizsgálni az éves célkitűzésünket, amely jó alapja a következő éves tervezésnek. Arra is rávilágít a felülvizsgálat, hogy az előző évben jól fogalmaztuk-e meg mindazt, amit el akarunk érni. Ha úgy érezzük hogy nem, akkor a következő tervezésnél már tudunk korrigálni.

 

 És mi a helyzet 2020. végén?

Ahogy korábban is írtam, a januárban megfogalmazott céljaink jelentős része (az én esetembe kb. 70%-a) teljesen értelmét veszítette. Éppen ezért, ha elővesszük az akkor megfogalmazott céljainkat, akkor inkább a kudarcélmény lesz hangsúlyosabb bennünk. Éppen ezért ezt az évet érdemes egy kicsit rendhagyó módon újragondolni.

 

Azért bátran szedjük elő a tervezőnket, és ha van mit, azt pipáljuk ki rajta! Hiszen valljuk be, azért elképzelhető, hogy van, ami úgy történt, ahogy terveztük.

 

És ami egészen másképp történt…

 

Minden más elemet egyelőre tegyünk félre és gondoljuk át az alábbiakat:

 

          Mit tanultunk 2020-ban?

          Miben lettünk jobbak?

          Miben erősödtünk?

          Mire jutott több időnk?

          Mi az, ami igazán örömöt okozott?

          Mi az, ami siker, de nem került fel a tervezőre? (Legalább 5 dolgot írjunk össze!) 

 

Ha mindezeket összeírtuk, akkor vélhetően legalább egy A/4-es oldal tele lesz fantasztikus dolgokkal. Ezután pedig azt is vizsgáljuk meg, hogy milyen készségeink, tulajdonságaink fejlődtek, erősödtek az elmúlt évben.

 

 Ha így vizsgáljuk át az évet, akkor nem okoz kudarcélményt az, hogy az éves terveink megváltoztak, sőt, arról is képet kapunk, hogy a változáshoz való alkalmazkodás milyen előnyös tulajdonságokat hozott ki belőlünk.

 

 Az áttekintés akkor teljes, hogy ha szánunk időt az esetleges kudarcokra és veszteségekre is. Ha úgy érzed, hogy nem állsz készen arra, hogy mindezekkel szembenézz, akkor bátran kérj segítséget hozzá! Így tehát érdemes számot vetni azokról a dolgokról is, amelyeket nem sikerült megvalósítani, hiszen lehet, hogy az új évben meg tudjuk valósítani, de az is lehetséges, hogy ezek a célok már nem aktuálisak, okafogyottá váltak.

 

 Bízom abban, hogy amikor 2021-es évet gondoljuk át, akkor a hagyományos módszerekkel tudjuk elvégezni a reflexiót. Addig is lássuk meg az előnyöket, a lehetőségeket a változásokban akkor is, ha ez olykor nehézséget okoz. Hiszen minden, amit tanulunk önmagukról, az később határozottan előnyt jelent számunkra!