fbpx

Csoportos témák

Csoportban nagyon hatékonyan lehet dolgozni, ha a tagok néhány alapvető szabályt betartanak: nincs rossz válasz, nincs rossz hozzászólás, nem adunk tanácsokat és teljes a titoktartás.

Ha mindez működik a csoportdinamika révén nagyon jó hangulatú, értékes ülések alakulnak ki. A tagok egymás által is tudnak fejlődni és bármi is a téma, az elfogadás és a nyitottság nagy hangsúlyt kap, így olyan skilleket is erősíthetünk, amelyeken alapvetően nem is terveztük, hogy dolgozunk.

A csoportos foglalkozások általában 2 – 2,5 órát igényelnek és 8-12 fővel érdemes dolgozni. Az eltérő korosztály egyáltalán nem probléma, sőt, színessé teszi a folyamatot.

_1027249

 Javasolt témák

Célkitűzés

A helyes célkitűzés a coaching szemlélet kialakításának alapja. Ha jó célokat tűzünk ki magunk elé és képesek vagyunk felismerni, hogy mikor és hogyan érhetjük el, akkor garantált a siker.

A célkitűzés látszólag egyszerűnek tűnik, azonban nem árt alaposan átgondolni – a csoportos foglalkozás pont ebben nyújt segítséget. Az irreális vagy túl elvont célok elérhetetlenné válnak, amely a motiváció csökkenését vagy elveszítését jelentheti. Cél, hogy ez ne legyen így!

Javasolt létszám: max. 12 fő
Foglalkozás hossza: 2 – 2,5 óra

Eltűnt önbizalom nyomában

Sokszor érezzük azt, hogy bár lenne több önbizalmunk. Bátrabbnak, határozottabbnak kellene lennünk, azonban mégsem megy. A végén pedig annyit mondunk: nincs önbizalmam.

De ez igaz? Valóban nincs? Az is lehetséges, hogy megvan, csak épp nem használjuk. A csoportos foglalkozás során az önbizalom fogalmát és a bennünk rejlő erőforrásokat kezdjük el feltérképezni.

Egy alkalom: gondolatébresztésre, iránymegjelölésre alkalmas.
Több alkalom: mélyebb csoportmunka, célok és irányvonalak kijelölése.
Javasolt létszám: max. 12 fő

Hitelesség és bizalom

A bizalom hatással van hétköznapjainkra, emberi kapcsolatainkra. Fontos, hogy mennyi bizalmat szavazunk családunknak, barátainknak, munkatársainknak és az is fontos, hogy ők mennyire bíznak bennünk. Észre sem vesszük, de áthatja hozzáállásunkat és meghatározza munkában betöltött szerepünket is.

A bizalom hiánya például megnehezíti a delegálást, de a szülői mivoltunkban is nagy szerep jut neki. A kérdést tehát onnan vizsgáljuk, hogy mennyire bízunk a másikban és valójában ez arról is szól, hogy mennyire bízunk önmagunkban? A bizalom azonban itt nem ér véget, hiszen jön az újabb kérdés: vajon bennünk bíznak? Mi mennyire vagyunk hitelesek mások szemében? A hitelesség és bizalom című csoportcoachingon így két témát és két nézőpontot vizsgálunk meg, természetesen kérdések mentén.

A foglalkozás hossza: 2 – 2,5 óra
Javasolt létszám: max. 12 fő

Bennünk élő Istennők

A cím mindent elárul: a csoportos coaching során azt térképezzük fel, hogy bennünk milyen archétípusok figyelhetők meg. A foglalkozás Shinoda Bolen könyve alapján zajlik, kimondottan nők számára (azért, mert csak a női istenek jelennek meg a feladatokban, külön könyv létezik a férfiak számára).

Egyetlen alkalom, amely arra ébreszt rá bennünket, hogy mik az erősségeink, mit szeretnénk esetleg fejleszteni magunkban.

A foglalkozás hossza: 2 – 2,5 óra
Javasolt létszám: max. 12 fő

Hogyan fogadjuk a segítséget?

Gyakran előfordul, hogy elhalmoznak a feladatok. Akár munkahelyen, akár otthon. Ilyenkor jól jönne egy kis segítség… Vagy mégsem? Elfogadjuk, észrevesszük, ha segítséget kapunk? Hogyan érezzük magunkat ilyenkor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, hogy megnézzük: készek vagyunk-e arra, hogy fogadjuk a segítséget.

Foglalkozás hossza: 2 óra
Javasolt létszám: 12 fő

Kikapcs – képes vagyok pihenni?

Olykor nem egyszerű kiszakadni a hétköznapokból és valóban kikapcsolni. Nyaraláskor, szabadság alkalmával jön elő a kérdés, hogy képesek vagyunk arra, hogy gondolatainkat háttérbe szorítsuk és valóban kipihenjük magunkat az erre szánt időben?

A kérdés azért is fontos, mert aki nem tud igazán kikapcsolni, annak a feltöltődés és megújulás is nehezen, vagy egyáltalán nem megy.

Foglalkozás hossza: 2-2,5 óra
Javasolt létszám: max 12 fő

Az árazás művészete

Sok szabadúszó társamnál tapasztalom, hogy az árak meghatározása dilemmát okoz. Workshopomon nem gazdasági szempontból járjuk körül a témát, hanem azt vizsgáljuk, hogy milyen akadályok, hiedelmek állnak annak hátterében, hogy nehezen vagy éppen rosszul határozzuk meg saját árlistánkat. Ha egyáltalán meg merjük határozni…

Foglalkozás hossza: 2 óra
Javasolt létszám: 12 fő