fbpx

Külső és belső kommunikációs stratégia kialakítása

Minden vállalatnak szüksége van egy kommunikációs stratégiára, amely segít abban, hogy a szervezet hogyan kommunikáljon akár a kollégákkal, akár a célcsoporttal. A stratégia egy itiner, ami irányt mutat abban, hogy milyen eszközökkel, milyen csatornán keresztül juttattjuk el a célcsoporthoz azokat az üzeneteket, amelyek fontosak számunkra. Milyen eszközökkel, gondolatokkal, kulcsszavakkal szeretnénk kialakítani a „rólunk való gondolkodást”.
strategia

 

Miért fontos a kommunikációs stratégia?

A kommunikációs stratégia nélkülözhetetlen, hiszen iránymutatást ad az egyes részlegek számára. Segít a HR-eseknek az emplyer brandingben, segít a salesnek az értékesítésben, segít a vezetőknek a kollégákkal való kommunikációban és persze erős alapot ad a brandépítéshez. Mégis nagyon gyakran tapasztalom azt – főleg a KKV szektorban – hogy az adott cég nem rendelkezik ilyen stratégiával. Sosem gondolkodott azon, hogy milyennek látja a céget, sosem gondolkodott azon, hogy hová szeretné magát pozicionálni és a célcsoportnak szánt kulcsüzeneteket sem fogalmazta meg. Ezek nélkül pedig bármilyen kommunikációt is folytat, nem lesz egységes, így pedig hatékony sem.

A kommunikációs stratégia mindig iránymutatást ad a kifelé történő kommunikációban. Érdemes használni a benne foglaltakat akár egy prezentáció elkészítésekor, akár posztok szövegezésekor, blogbejegyzés írásakor. A legjobb tartalmak ugyanis akkor születnek, ha pontosan tudjuk, hogy kinek és miért fogalmazzuk meg. Minél pontosabban látjuk a célt és célszemélyeket, annál hatékonyabb lesz az eredmény is.

A piaci igények, a célcsoport azonban folyamatos változásban van, ennek megfelelően a kommunikációs stratégiát is érdemes meghatározott időközönként átdolgozni, felülvizsgálni. Az eredmények (közösségi elérés, partnerek visszajelzései) alapján érdemes új célokat kitűzni, új kulcsüzeneteket megfogalmazni, hogy a piaci igényeket megfelelően kövessük.

Általában elegendő éves felülvizsgálat, azonban – ahogyan napjainkban jellemzően kevés az az állandóság – lehet, hogy erre adott esetben gyakrabban is szükség lehet.

A stratégia tehát egy iránytű a cég egységes kommunikációjának kialakításához.

Mit tartalmaz a kommunikációs stratégia?

A kommunikációs stratégia tartalmazza a szervezet misszióját, küldetését, a kommunikációs kulcsüzeneteket és a kommunikációs célokat. Kitér a célcsoportra, a kommunikáció stílusára, a javasolt kommunikációs csatornák használatára. Figyelembe veszi az üzleti célokat, a versenytársakat és a piaci sajátosságokat.

A stratégiaalkotás mindig egy komplex folyamat, és sokszor nem is olyan egyszerű. A döntéshozói csapatnak sok-sok kérdés mentén objektíven kell látnia a céget, át kell gondolni akadályokat, negatívumokat és nehézségeket, miközben a jövőbeli üzleti tervekkel összhangban kell megfogalmazni olyan üzeneteket, amelyek támogatják a professzionális pozicionálást.

Miben tudok én segíteni?

Röviden: a kommunikációs stratégiaalkotás teljes folyamatában. A megbízóimmal együttműködve a teljes folyamatot vállalom, a végén egy teljes kommunikációs stratégiát adok át, amelynek megvalósításában is szívesen közreműködöm, de nélkülem is teljes útmutatást ad szükséges aktivitásokhoz.

Hogy néz ki a stratégiaalkotási folyamat?

A stratégiaalkotás a vállalat tevékenységének, működésének feltérképezésével indul, interjúkon, meglévő írott anyagokon, közösségi felületeken keresztül történő monitorozással, versenytárselemzéssel jár. Komplex tevékenység, amely a megbízóval együttműködve nyeri el végleges formáját. A végeredmény pedig egy vállalatra szabott stratégia, amely mentén a marketing tevékenység, az értékesítés, a külső- és belső folyamatok, sőt, akár az employer brandig is tervezhetővé válik.

Kinek ajánlom?

Egyéni vállalkozóktól kezdve a kis- és közepes vállalaton át a legnagyobbakig bárkinek! Független tanácsadóként a stratégia teljes kidolgozását vállalom, akár az alapoktól. A stratégiára minden szektorban szükség van, segít kampánytervezésben, értékesítésben, a marketingtevékenységben és a hatékony belső kommunikáció kialakításában egyaránt.