fbpx

Életmódváltás testben és fejben

 

Most egy igazán személyes hangvételű, saját megéléseken és tapasztalatokon alapuló cikket osztok meg veletek, de bízom benne, hogy aki éppen életmódváltásba fog vagy fogott már, de elakadt benne, annak tudok inspirációt és ötletet adni.

 

 

Szeretnék fogyni

 

A fogyás témája engem is év(tized)ek óta foglalkoztat és coaching folyamat során is találkoztam olyan megbízómmal, aki ebben a témában fordult hozzám. Nagyon sokáig nem tudtam mit kezdeni ezzel a kérdéssel, mert nekem is erősen témám volt, azonban úgy érzem, hogy az elmúlt egy évben sikerült tovább lépnem, így arra is nyitott lettem, hogy másokat támogassak ebben.

 

Most nem is feltétlenül a fogyásról, hanem a teljes életmódváltásról, az ahhoz kapcsolódó célkitűzésekről és a folyamatról szeretnék írni, természetesen coaching szempontból.

 

 Változás pillanata

 

 

Van egy pillanat az életünkben, amikor eldöntjük, hogy ideje változtatni. Lehet ez egészségügyi okból, esztétikai okból vagy éppen egy külső tényező hatására. Ez az első mozzanat, amikor szeretnénk egy lépést tenni valami új felé. Ilyenkor – legalábbis az én esetemben – azonnali, nagy érzelmekkel teli elhatározás született meg korábban. Nekiálltam aznap koncepció nélkül kevesebben enni, számomra egészségesnek vélt ételekkel telepakolni a hűtőt és már éreztem is, hogy fogyok…

Aztán persze az égegyadta világon semmi sem történt, ma már tudom, hogy azért, mert nem volt jó a célkitűzésem. (A célkitűzésről ebben a cikkben írtam és az ott leírtakat fogom követni ebben az írásban is.) Ugyanis mindig csak annyit fogalmaztam meg magamnak, hogy le kell fogynom. Arról megfeledkeztem, hogy megvizsgáljam:

 

          Miért fontos nekem a fogyás?

          Valóban ez a fő célom, vagy az, hogy energikus és formás legyek?

          Mikorra szeretném ezt elérni?

          Mennyire fontos nekem ez a cél: mit tudok „beáldozni” érte és mennyi időt szeretnék rászánni?

          Készen állok-e arra, hogy évtizedes, berögzött szokásaimon változtassak?

          Mit fogok érezni, ha elérem?

          Ettől tényleg boldogabb leszek? (mert korábban úgy gondoltam, hogy a súly és a boldogság összefüggésben vannak…)

 

Feladatleírás:

Ha van kedved, Te is kipróbálhatod, hogy ezerke a kérdésekre megvannak-e a saját válaszaid. A kulcs abban rejlik, hogy legyél nagyon őszinte önmagadhoz! Ahogy korábbi cikkeimből már megszokhattad, csak papír, toll és legalább egy csendes, szabad órára van hozzá szükséged.

 Jöhet a célkitűzés!

 

Ha megvannak a válaszok, akkor már könnyebb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy meghatározzuk a célokat. A célkitűzésnél vannak szempontok, amelyeket nem nagyon lehet átugrani, ezek pedig a következők:

 

Idő, segítő, motiváció, jutalom, türelem.

 

De mit is jelentenek ezek? Nézzük meg külön-külön:

 

IDŐ

Mielőtt belefogunk a megvalósításba alaposan át kell gondolni, hogy mennyi időt tudunk ennek szentelni. Pontosan melyik nap hány órát tudunk erre szánni, és az adott napon belül mikor foglalkozunk ezzel. Pl. hétfőn délután 4 órakor a bevásárlásnál beszerzem a szükséges alapanyagokat. Hétfő este 18 órától van időm arra, hogy akár 2-3 napra is előre elkészítsem az ételeket. Vagy vasárnap délután 3 órakor megrendelem a következő hétre az ebédemet. Minden szerdán és pénteken délután 5 órakor edzésre megyek… Az ennyire részletes tervezés azért fontos, mert már az elején kiderül, hogy egyáltalán mire van időnk, mi fér bele az életünkbe. Ha eddig is gondot okozott a főzés, akkor ne várjuk el magunktól, hogy az új szemléletmód bevezetésével a főzéshez is megjön a kedvünk. Szóval nagyon fontos, hogy reálisan gondoljuk át lehetőségeinket.

Segítő

Akár a táplálkozásban, akár az edzésben vagy akár mindkettő esetében forduljunk bátran szakemberhez. Egy olyan együttműködő partnert válasszunk, akiben hosszútávon meg tudunk bízni, akinek valami miatt szimpatikus a munkássága és aki ténylegesen támogatni tud bennünket a változásban. Mindenkinek más a habitusa, mindenkinek másféle szakemberre van szüksége, ezért ne sajnáld az időt arra, hogy megtaláld azt, akivel tényleg szívesen dolgozol.

Motiváció

Találd meg azt, ami akkor is meg tud mozgatni, akkor is le tud beszélni a csokiról, fagyiról, amikor neked már elfogy a lelki erőd. Ez a motivátor lehet egy személy, akár társ, aki tud úgy figyelmeztetni, hogy az ne sértőleg hasson rád. Lehet egy kép, egy mondat, egy ruhadarab, amire ha ránézel, erőt ad ahhoz, hogy kitarts a célig és még azon is túl… Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy az akaratunk végtelenül erős. Amennyi energiával megmagyarázzuk magunknak, hogy miért esszük meg mégiscsak azt a szelet sütit, hogy miért nem alkalmas az időjárás edzésre, hogy miért vagyunk fáradtak, akkor éppen ezzel az energiával az ellenkezőjéről is meg tudjuk győzni magunkat.

Türelem

A türelem is kiemelkedő tényező, hiszen tényleg sokszor több évtizedes szokásokon szeretnénk változtatni, ami nem fog egyik napról a másikra, sőt sok esetben egyik hónapról a másikra sem menni. Ez teljesen természetes, éppen ezért ne is várjunk el irreális tempót saját magunktól. Minél több időt adunk magunknak, a változás annál biztosabban és stabilabban tud beleépülni a hétköznapokba. Itt persze nem arra gondolok, hogy halogassunk, hanem arra, hogy ésszerű határidőkkel dolgozzunk. Ebben szintén dietetikus és személyi edző segítségét lehet kérni. Az egyik kulcs, hogy ne drasztikusan essünk neki a váltásnak. Lehet, hogy először az étrendünk egy apró szegmensén kell kezdeni: pl. rászokunk a rendszeres étkezésre, a megfelelő vízfogyasztásra, ezzel párhuzamosan elhagyjuk a cukros üdítőket az életünkből. Utána egy-két nem kívánatos élelmiszert hagyunk el, próbálunk újakat behozni. És az sem baj, hogyha ezek a váltások heteket vesznek igénybe. Kisebbnek tűnő célokkal is indulhatunk, hogy aztán szinte észrevétlenül csússzunk át az újba.

 

A fogyás tehát inkább egy életmódváltó program, ami nem csak testünknek, hanem elménknek is változást hozz, éppen ezért egy nagyon összetett folyamat. Ha a várt siker elmarad, akkor ne haragudj magadra, hanem kezdd el azt vizsgálni, hogy mit tudsz másképpen csinálni, hogyan tudsz javítani berögződéseken és folyamatokon.