fbpx

A bizalom

A bizalom sokrétű és összetett, áthatja a hétköznapjainkat. Lehet egy belőlünk fakadó érzés, gondolhatunk arra, hogy vajon bennünk mennyire bíznak, de ide tartozik a szervezeti, a piaci és akár a társadalmi bizalom is.* Írásomban most azt járom körül, hogy az egyén, azaz a mi bizalmi kapcsolataink hogyan alakulnak. Elöljáróban kicsit vizsgáljuk meg magát a szót!

 

Mi is az a bizalom?

Egyszer egy csoportos coachingon tettem fel a kérdést, hogy mit is jelent a bizalom. A válaszokból az derült ki, hogy természetesen az értelmezés egyénenként eltérő, sőt, nagyon változatos. Sokak számára hit, szeretet, hitelesség, biztonság, megbízhatóság az, ami a bizalomhoz kapcsolható, de volt, aki a nyugalmat, a belső békét, az őszinteséget vagy éppen a szabadságot társította hozzá. Ebből is kirajzolódik, hogy a bizalom mindenki számára mást jelent és hihetetlen sokféle aspektusból vizsgálható.

 

Éppen ezért éreztem azt, hogy jó lenne egy olyan támpontot találni, amely mindezeket valahogy egységesen fejezi ki. Stephen M. R. Covey és Rebecca R. Merrill A bizalom sebessége című könyvében nagyszerű itinert ad ehhez. Ők ugyanis azt mondják, hogy a bizalom két tényezőből áll: jellemből és kompetenciából. A jellemhez a tisztesség, a motiváció, és a másokkal való szándékaink, míg a kopetenciához a képességek, az eredmények és a korábbi teljesítmény társítható.*

 

cof

Nekem azért tetszik különösen Covey és Merrill megközelítése, mert szabad teret ad, mégis segít rendezni a gondolatainkat. A kétféle „összetevő révén” felismerhetjük, hogy sok emberhez fűzhet bizalmi kapcsolat, mégis ezeknek a mélysége és erőssége eltérő. Munkahelyi viszonylatban bizonyára többünknél a kompetencia oldal dominánsabb, míg a barátok és család esetében a jellem lehet erősebb.

 A bizalom rétegei

Ha végig gondoljuk kapcsolatainkat, akkor láthatjuk, hogy hasonlóan sok más érzéshez (szimpátia, szeretet, harag, irigység), a bizalom is sokarcú. Másfajta bizalommal vagyunk a vezetőnk iránt és másfajta bizalom köt össze a családunkkal. Nem csak erősebb, hanem egészen más. Van, akikkel érzelmi alapon köt össze bennünket a bizalom, míg valóban szakmai kapcsolatok esetén a hozzáértés, a hozzáállás dominál és sokszor észre sem vesszük, de az érzelmi szál ezekben a kapcsolatokban egészen gyengén van jelen. Viszont mindkét aspektust bizalomnak hívjuk.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

És ha készen állsz rá, itt egy feladat, ahogy a többi tervezőnél is írni szoktam, nem kell hozzá más csak, toll, papír és egy kicsi szabad idő. Ha mindez megvan, elkészítheted saját bizalom térképedet!

 Meddig tart a bizalom?

Ahogy mondani szokták, a bizalom könnyen törik és ha elveszítjük, akkor akár maradandó sérüléseket is szerezhetünk. Életünk során biztosan előfordul olyan helyzet, amikor átéljük a bizalomvesztést. Azonban a térkép segíthet nekünk abban, hogy átlássuk mennyire volt fontos az a bizalmi kapcsolat az életünkben és ezáltal a veszteséget is megfelelően kezeljük. Azt pedig ne feledd, hogy itt sem a mennyiség, inkább a mélység és minőség az, ami mérvadó lehet.

 

Felhasznált irodalom:

*Stephen M. R. Covey, Rebecca R. Merrill: A bizalom sebessége – A rejtett tényező, ami mindent megváltoztat, HVG Kiadó Zrt., Budapest, 2011.